Uneståhl om GS

Gyllene snittet - och den harmoniska hjärnan

“Gyllene Snittet” eller “Den Gyllene Proportionen” har varit en del av universum sedan “the big bang”. Vi finner det överallt i naturen, i människokroppen, inom konst och arkitektur och i vardagliga saker som kreditkort, böcker och flaggor etc.


Inom alla dessa områden står gyllene snittet för harmoni, balans och skönhet (inre och yttre). Vad som emellertid inte varit känt förrän nu, är att mänskliga funktioner och kroppsliga processer också kan beskrivas i “gyllene snittet termer”, när vi är i balans och harmoni inom oss själva.


Tillsammans med ett ryskt forskarteam har jag visat att hjärnaktiviteten, uppmätt med EEG, förändras på ett kvalitativt annorlunda sätt när vi är i ett självhypnotiskt tillstånd kallat “det inre mentala rummet”. Hjärnan börjar arbeta som en holistisk helhet där förhållandet mellan delta, theta, alfa, beta 1 och beta 2 vågor förändras till gyllene snittet proportion, (den harmoniska hjärnan).


Ett annat exempel är att hjärtverksamheten förändras till samma “gyllene snitt” vid det här tillståndet, det mentala rummet. Detta har lett till ett försök att komponera “Gyllene Snittet Musik”, som ska kunna användas för att uppnå tillstånd av lugn, avslappning, balans och harmoni.


Musiken innehåller bara kompositioner som bygger på gyllene snittet och “Fibonaccis talserie”. Preliminära undersökningar av den här musiken indikerar att den skapar tillstånd av inre skönhet och harmoni.


En märklig incident hände när en komposition från “Golden Harmony” för allra första gången spelades i radio. En äldre kvinna ringde radiostationen och berättade att hon hade hört den här musiken för 60 år sedan, när hon haft en “nära döden upplevelse”. Alltsedan den upplevelsen hade hon sökt efter och lyssnat på alla sorters musik för att finna musiken igen och nu, efter 60 år…


Jag är väldigt intresserad av att få era reaktioner på den här musiken, så tveka inte att kontakta mig med era kommentarer.

Vänliga hälsningar

Lars-Eric Uneståhl Fil.dr


Skandinaviska Ledarhögskolan

Box 155

701 43 Örebro


E-mail: info@slh.nu eller

lars-eric@unestahl.com

www.unestahl.com